English teaching

We cannot teaching English language in the car driving.
 

Aktuális fórum témák

A Hajdúring K. K. Alapítvány Fórumot indít balesetmegelőzés, biztonságos közlekedés, illetve a közlekedési morál javítása érdekében.

Várjuk építő hozzászólásaikat, javaslataikat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre e-mail címe megadásával

 
 

Partnereink


E-Educatio Zrt.

emet_logo_szines_jpeg_k.jpga_miniszterelnokseg_logoja_k.jpg

 
Cselekvések évtizede a közlekedés biztonságáért 2011-2020
 Cselekvések évtizede a közlekedés biztonságáért 2011-2020 – kezdeményezést az ENSZ közgyűlés szavazta meg, majd határozatba foglalta több mint kilencven ország, köztük Magyarország is. 

A Decade of Action for Road Safety 2011-2020 azaz – a Cselekvések évtizede a közlekedés biztonságáért 2011-2020 – kezdeményezést az ENSZ közgyűlés szavazta meg, majd határozatba foglalta több mint kilencven ország, köztük Magyarország is. A tíz éves program egyedülálló lehetőséget nyújt a közlekedésbiztonság, a baleset-megelőzés módszereinek további tudatosítására. Fontos ebben az, hogy a hatékony baleset-megelőzési lehetőségekkel és tudással rendelkező fejlett országok megoszthassák tapasztalataikat az elmaradottabb, rosszabb közlekedésbiztonsági mutatókkal rendelkező országok szakembereivel, és a saját helyzetük figyelembe vételével összehangolt erőfeszítéseket tegyenek a helyzet javításáért.

   

 

A világ 15-29 éves fiataljai körében nem gyógyíthatatlan betegség az első számú halálozási ok, hanem a megelőzhető és elkerülhető halálos közlekedési balesetek. Az előrejelzések szerint 2020-ra a forgalomban lévő járművek száma megduplázódik, a növekedés nagy része a fejlődő országokban következik be. Ezt az is bizonyítja, hogy 2010 volt az első olyan év, amikor a fejlődő országokban az eladott személygépjárművek és kisteherautók száma meghaladta a fejlett gazdasággal rendelkező országokban értékesítettekét.

 A mozgalmat életre hívó ENSZ és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a közlekedési balesetek évente 1,9 millió életet követelhetnek majd, jelentősen túllépve a jelenlegi, 1,3 milliós éves halálozási számot. A baleseti áldozatok fele gyalogos, kerékpáros és motoros, azaz védtelen közlekedő lehet. A halálos balesetek 90 százaléka az elmaradott és a fejlődő országokban következhet be. A tíz éves mozgalom célja, hogy minden résztvevő ország a lehetőségeihez mérten foglalkozzék a baleset-megelőzés ügyével, hogy megállítható, majd csökkenthető legyen a közlekedési balesetek számának növekedése
 Hazánkban - az Európai Unió programjával párhuzamosan - az évtized végére a közúti balesetben életüket vesztett személyek számát a felére kívánjuk csökkenteni. Az ENSZ is meghirdette saját közlekedésbiztonsági programját, ránk is komoly kihívás vár ezen a területen.
 A „Decade” mozgalom kezdő dátuma május 11, ennek globális beharangozását a világon „végiggördülő” médiakampány segíti. Ezen a napon államfők, miniszterelnökök és prominens személyiségek mind kifejezték elkötelezettségüket. A világ sok ismert nemzeti szimbólumára vetítették ki a mozgalom jelképét.
 Magyarországon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az ORFK - Országos Baleset-megelőzési Bizottság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a KTI, a GRSP Magyarország Egyesület és a WHO Magyarországi Szervezete, valamint civil szervezetek tekintették fontosnak, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, közös programokat is szervezve. A kezdő napon sajtótájékoztatót tartottak, elkötelezettséget vállaltak – mindenki a saját területén és lehetőségeihez mérten – a közlekedés biztonságának további javításáért. A mozgalomhoz csatlakozó motorkerékpárosok és kerékpárosok Budapesten a Flórián téri Baleseti Áldozatok emlékművénél találkoztak, rövid megemlékezés után gyertyákat gyújtottak a szobor talapzatánál, emlékezve a közlekedési balesetek értelmetlen áldozataira és kifejezve elkötelezettségüket a balesetek megelőzésének ügye iránt.

 

  

 

 A Decade of Action mozgalomhoz bárki csatlakozhat, aki úgy érzi fontos számára a baleset-megelőzés ügye, ennek kifejezésére pedig viselheti a mozgalom jelképét, a sárga színű kitűzőt. Több híres ember is a mozgalom mellé állt világszerte. Így a volt amerikai elnök Bill Clinton, New York állam kormányzója Michael Bloomberg, vagy a híres világbajnok autóversenyzők, mint például Fernando Alonso vagy Lewis Hamilton.(AM)

      

 

 

http://www.decadeofaction.org/ http://www.who.int/roadsafety/decade_of_action/en/index.html http://www.who.int/roadsafety/decade_of_action/plan/en/index.html